vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Riječima ´ja to ne mogu´ nitko nikada nije postigao ništa; ´pokušat ću´ stvara čuda."
- George P. Burnham
Foto Dragec
          |    17. rujna 2021.    
Iz povijesti Čakovca (svibanj)
Iz povijesti Čakovca (svibanj)

Prije 430 godina (29. svibnja 1579.g), Juraj IV. Zrinski stanovnicima oko utvrde Staroga grada izdaje Povelju kojom Čakovec postaje grad, dobivši privilegije slobodnog trgovišta. Stanovnici su tom privilegijom oslobođeni tlake, plaćanja poreza i taksi. Te su privilegije tijekom stoljeća neprestano proširivane, što je potenciralo dolazak novih stanovnika, obrtnika i trgovaca. U novije vrijeme se taj dan obilježava kao Dan Grada.

Ostala važnija događanja iz prošlosti Čakovca u svibnju...

1. svibnja 1620.
U Čakovcu rođen Nikola Zrinski Čakovečki, hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik
Napisao je spjev na mađarskom jeziku ''Andriai tengernek syrenaia''.

1.svibnja 1910.
U Čakovcu rođen hrvatski kipar Aleksandar Schulteis, zaslužan za prikupljanje velikog dijela današnjeg fundusa Muzeja Međimurja u Čakovcu, bio je jedan od njegovih utemeljitelja i prvi ravnatelj muzeja. Kao umjetnik – kipar, stvarao je biste u terakoti i gipsu.  Umjetničku akademiju završio je u Zagrebu u klasi profesora Juhna, Kršinića i Frangeša. Izlagao je u brojnim mjestima Hrvatske i bivše Jugoslavije, u Čakovcu, Zagrebu, Subotici, Novom Sadu, Mariboru, Murskoj Soboti i ..... Posebno se bavio portretom. Izradio je više od tridesetak portreta

6. svibnja 1979.
Izbio je jedan od najvećih požara u Međimurju, u krugu tvornice Međimurske trikotaže – Čakovec

7. svibnja 1993.
Za prvu gradonačelnicu Čakovca izabrana je Marija Ružić, ekonomistica iz Čakovca.

9. svibnja 1961.
U Čakovcu otvorena nova gradska tržnica

10. svibnja 1974.
Prvi put održan  Majski muzički memorijal (MMM) Josip Štolcer Slavenski (u 90.-ima nakratko mijenja naziv u Čakovečki dani hrvatske glazbe Josip Štolcer Slavenski) Na tom je festivalu Vjesnik godinama dodjeljivao nagradu '' Josip Slavenski'' za najbolja glazbena dostignuća hrvatskih skladatelja i glazbenih umjetnika.

11. svibnja 1896.
Rođen Josip Štolcer Slavenski, hrvatski glazbenik, skladatelj, glazbeni inovator, te sakupljač međimurskog pučkog glazbenog blaga.

13. svibnja 1723.
Veliki požar u kojem je izgorjela većina drvenih kuća, te je opustošio crkvu i samostan ( u nepuna četiri sata uništio 24 kuće). Od tada dolazi do prekretnice u gradnji, te se počinju koristiti cigle. Voda za gašenje donosila se iz obližnje Trnave i rijetkih bunara.

16. svibnja 1741.
još jedan katastrofalni požar izbio je u Čakovcu. Bila su rastaljena čak i crkvena zvona. Izgorjele su 54 kuće, među njima i čakovečki samostan. Vatra je bila tako jaka da su se rastopila sva četiri zvona franjevačke crkve.

16. svibnja 1975.
na drugom Majskom muzičkom memorijalu Josip Štolcer Slavenski, prvi se put kulturnoj javnosti i čakovečkoj publici predstavio Gradski pjevački zbor pod ravnanjem Dragice Šimunković. Od 1982. Zbor nosi ime Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski.

18. svibnja 1884.
Počele izlaziti dvojezične novine na hrvatskom i mađarskom jeziku Međimurje – Muraköz
u čakovečkoj tiskari Fülöpa Fischela. Dugi niz godina list Međimurje je jedini javni medij.

20. svibnja 1987.
Otvoren Sportsko-rekreacijski centar Mladost

22. svibnja 1884.
Rođen hrvatski preporoditelj Međimurja Ivan Novak

23. svibnja 1854.
Rođen Samuel Neumann, utemeljitelj tekstilne industrije u Međimurju

25. svibnja 1719.
Međimurje ulazi u posjed češkog grofa Ivana Mihalja Althana kojem kralj Karlo III. poklanja posjed Međimurje  kao zaslugu za pruženu pomoć kod spašavanja kralja u ratu za španjolsku baštinu.

26. svibnja 1886.
Osnovan kuglački klub, prvi športski klub u Čakovcu, zahvaljujući kuglani u dvorištu Baumhakove gostionice u obližnjem izletištu u Svetoj Jeleni

29. svibnja 1579.
Juraj IV. Zrinski stanovnicima oko utvrde izdaje Povelju kojom Čakovec postaje grad dobivši privilegije slobodnog trgovišta. Danas se 29. svibnja slavi kao Dan Grada ( Povelju kojom utvrđuje privilegije  stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde i tako stvara osnove za razvoj Čakovca kao slobodnog trgovišta. Stanovnici su tom privilegijom oslobođeni tlake, plaćanja poreza i taksi. Te su privilegije tijekom stoljeća neprestano proširivane, što je potenciralo dolazak novih stanovnika, obrtnika i trgovaca. U novije vrijeme se taj dan obilježava kao Dan Grada.

29. svibnja 1955.
otvoren je Gradski muzej, danas Muzej Međimurja, u utvrdi Starog grada. Prvi direktor Muzeja bio je Aleksandar Schulteis.

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika