vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Govor je zrcalo duše; kako čovjek govori takav i jest."
- Pubilije Sirus
Foto Dragec
          |    17. rujna 2021.    
FRANJEVCI U ČAKOVCU , 17.12.2007.
FRANJEVCI U ČAKOVCU

U 2008. OBILJEŽAVA SE 350. GODINA DOLASKA FRANJEVACA U ČAKOVEC
20. svibnja iduće godine započinje program obilježavanja 350. obljetnice dolaska franjevaca u Čakovec, a on će se proteći do 13. prosinca 2009. godine obzirom se u toj godini obilježava 800. obljetnica franjevačkog reda. "Čakovec ne bi bio ono što danas jest, da u njemu nema fratarske crkve, fratarskog kloštra", istakao je na press konferenciji Vladimir Kapun, prof. koji je član Organizacijskog odbora ove obljetnice.
- Fratri su sami stvarali današnjih sedam župa i za dvije godine bih želio da se ponovno okupimo, ponosni što nam trud nije bio uzaludan, rekao je Kapun.
Predsjednik Organizacijskog odbora prof.dr.sci. Stjepan Hrajec ističe da će središnji događaj biti znanstveni skup koji će se održati u ožujku iduće godine. Bit će objavljen i zbornik radova koji će objediniti više aspekata teme - povijest franjevačkog reda, kulturno blago, javnu djelatnost franjevaca u školstvu, kulturi itd. U tisak će ići fotomonoografija i biti postavljena prigodna izložba u Muzeju Međimurja u Čakovcu. Na prigodnom koncertu u to vrijeme izvodit će se skladbe franjevaca, biti snimljen dokumentarni film o dolasku franjevaca u Čakovec... Na središnjem liturgijskom slavlju pak će sudjelovati i sam biskup.
Organizacijski odbor proslave 350. obljetnice dolaska franjevaca u Čakovec su: prof.dr.sc. Stjepan Hranjec, čakovečki gradonačelnik Branko Šalamon, fra Stanko Belobrajdić, mr.sc. Ernest Fišer,, fra Antun Jesenović, Vladimir Kapun, prof., mr.sc. Dragica Kemeter i Marko Puškadija ispred Međimurske županije.
U tijeku je obnova glavnog oltara Crkve Sv. Nikole, kao i kipova i dvorišnog dijela Franjevačkog samostana kako bi vrijeme obljetnice bilo u potpunosti dostojanstveno.(ax)

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika