vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Dobro razmislite prije nego što nekome uputite tešku riječ, no nikada ne propustite priliku reći koju dobru."
- Georg Horace Lorimer
Foto Dragec
          |    28. rujna 2021.    
Spomenik Zrinskima
Spomenik Zrinskima  Na Dan neovisnosti u četvrtak 8. listopada u Čakovcu će biti održana svečanost otkrivanja spomenika Zrinskima na temu "Oproštaj". Svečanost organizira "Zrinska garda Čakovec", koja je inicirala i provela čitav projekt podizanja spomenika, dok su suorganizatori Međimurska županija i Grad Čakovec.
Program proslave Dana neovisnosti u Čakovcu započinje u 9 sati misom za domovinu koju će u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, i sam redovan član "Zrinske garde". Zatim će se u 10,30 sati kod spomenika u Perivoju Zrinskih položiti vijenci i zapaliti svijeće u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje.
U 11 sati započinje svečanost otkrivanja spomenika u dvorištu Zrinskoga grada u Čakovcu. Spomenik će blagosloviti biskup Josip Mrzljak.
Spomenik se sastoji od tri cjelovita lika, Petra i Katarine Zrinski te Frana Krste Frankopana, koji se opraštaju u Zrinskom gradu u Čakovcu uoči odlaska te dvojice velikana i boraca za hrvatsku samostalnost na bečki dvor koji ih je dao pogubiti 30. travnja 1671. godine. Spomenik se otkriva u prigodi ovogodišnje 90. obljetnice prijenosa njihovih posmrtnih ostataka iz Bečkog Novog Mjesta u zagrebačku katedralu. Prvi je cjelovit spomenik u Hrvatskoj posvećen slavnoj hrvatskoj obitelji Zrinski koja je dala više hrvatskih banova, vojskovođa i književnika i čija je vladavina nasilno prekinuta mučeničkom smrću Petra Zrinskog i prethodnom tragičnom smrću njegova brata Nikole Zrinskog Čakovečkog na čiji su poziv prije 350 godina franjevci došli u Čakovec. Spomenik je rad akad. kipara Vene Jerkovića koji je izabran na velikom natječaju "Zrinske garde Čakovec" na koji se 2006. g. javilo 25 najboljih hrvatskih kipara. Spomenik u vrijednosti od 900.000 kuna financirali su Međimurska županija, Grad Čakovec te članovi i podupiratelji udruge građana "Zrinska garda Čakovec", među kojima su i hrvatski iseljenici u Kanadi.
Isti dan u podne će se održati svečana prisega novih gardista i prijem novih članova "Zrinske garde Čakovec" u atriju Palače Zrinskih. (zrinska-garda.hr)
ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika