vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Naša nas djela još uvijek prate i sve što smo bili i danas nam vrate."
- George Eliot
Foto Dragec
          |    17. rujna 2021.    
AdriaGUIDE Međimurje
ZIMSKA VOJNA
ZIMSKA VOJNA

Čakovec - grad Zrinskih, lijepo zvuči, no koliko sami znamo o plemičkoj obitelji Zrinski? Na portalu Cakoveconline pokrenuli smo projekt kojime ćemo objavljivati tekstove iz povijesti Čakovca i Međimurja, kako bi i sami građani bili bolje upoznati sa događajima iz povijesti našeg kraja.

Znate li da je Zimska vojna naziv za pohod Nikole Zrinskog, koji je započeo 13. siječnja 1664. godine? U povijesti je zabilježeno kako je Nikola Zrinski napravio prodor sve do Osijeka, prešavši više stotina kilometara dugi put kroz područja koja su nadzirali Turci i posjedovali mnogobrojne utvrde sjeverno od Drave. Za svoj pohod Nikola Zrinski je okupio brojnu vojsku, u sastavu koje su bili Međimurci, banski konjanici ali  i  carski mađarski i bavarski  vojnici. Pohod je zapamcen po zapaljenom Sulejmanovom mostu, koji je "gorio dva dana", a za svoje vrijeme, bio je velebna građevina, građen čak 7 godina. 

Europski plemiće Nikola Zrinski zadivio je svojim podvigom,  Ljudevit XIV. imenovao ga je francuskim vitezom i podario mu 10000 talira; španjolski Filip IV dodijelio mu je zlatno runo , predviđeno inače samo za vladare; Papa mu je poslao svoju sliku vezenu zlatom,a njemački knezovi proglasili su ga svojim bratom, ... više...   

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika