vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Čovjek ne živi samo od kruha. Mnogi više od hrane vole samopoštovanje."
- Mahatma Gandhi
Foto Dragec
          |    17. rujna 2021.    
ROĐEN AKADEMIK DR. VINKO ŽGANEC
ROĐEN AKADEMIK DR. VINKO ŽGANEC

Najpoznatiji  hrvatski etnomuzikolog, rođen je  u Međimurju, u mjestu Vratišinec, 20. siječnja 1890 , a hrvatsku povijest zadužio je kao jedan   od najvećih hrvatskih  zapisivača narodnih pjesama, plesova i običaja.
Djetinjstvo provodi u rodnom mjestu Vratišincu, koje je u to vrijeme kao i cijelo Međimurje bilo pod Mađarskom upravom. U Zagrebu je završio teološki fakultet, uz studije učio o glazbi, nauk o harmoniji,... uz bavljenje glazbom, upisuje  i  završava uz zvanje doktor i studij prava. U Dekanovcu je jedno vrijeme radio kao župnik, a 1916. godine izdaje prvi svezak «Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja», zapamčen je kao istaknuti član priključenja Međimurja Hrvatskoj,
Do 1973. Vinko Žganec je sakupio,zabilježio ili snimio na magnetofonsku vrpcu preko 25.000 narodnih popijevki, melodija za razna glazbala, plesova i kola te raznih narodnih običaja .
Osim  Međimurskih pjesama, dr. Vinko Žganec  arhivirao je i pjesme cjelog kajkavskog područja, područja Slavonije, Bačke i Baranje, a posebno treba istaknuti snimke glagoljaškog hrvatskog liturgijskog pjevanja koje je  snimio 50ih godina na jadranskim otocima i u Istri, te područja izvan Hrvatske (Mađarskoj , Sloveniji, Austriji), a u kojima je sačuvana hrvatska narodna pjesma.
Na temelju prakse i radnog iskustva, Vinko Žganec uvodi svoju jedinstvenu metodu rada na području etnomuzikologije, posebno kod analize, klasifikacije i arhiviranja pučkih napjeva.
Kao aktivni glazbeni pedagog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu prenio je na brojne generacije studenata ljubav za naše narodno blago, kulturnu baštinu naših predaka. Dokazao je i opravdanost njegovanja pučke popijevke, običaja i tradicije općenito.
 I danas se glazbenici koriste zbirkama pjesama koje je prikupio i obradio dr. Vinko Žganec...etno glazbenici ističu ga kao nezamjenjivu osobu u očuvanju kulturne baštine.. Lidija Bajuk (www.lidijabajuk.com) , Dunja Knebl (www.dunjaknebl.com)
 U spomen i sječanje na dr. Vinka Žganca, u njegovom je rodnom mjestu Vratišincu, povodom obilježavanja 30 godišnjice smrti, podignuto je spomen poprsje akademika (fotogalerija).

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika