vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Važnije je znati kamo idete nego onamo stići brzo. Ne dopustite da vam se u mislima pomiješaju aktivnosti i postignuća."
- Mabel Newcomber
Foto Dragec
          |    28. rujna 2021.    
KAKO JE NASTALA COOLTURA
KAKO JE NASTALA COOLTURA

Zabilješka jednog prvoborca
Spletom neobičnih okolnosti, u jesen 1997. godine naüao sam se na radnom mjestu organizatora filmskog programa i likovnih izložbi u čakovečkom Centru za kulturu. Početkom sljedeće godine, na jednom stručnom kolegiju – što je naziv za tijelo koje smo u tom trenutku öinili Ladislav Varga, Romano Bogdan i ja – pojavila se ideja da se, umjesto programskih knjižica koje su tada izlazile tromjesečno, počne izdavati mjesečni bilten.
Budući da sam ranije radio na radiju i u tjednim novinama, imao sam poprilično iskustva u toj vrsti posla. U skladu s uzrečicom da se željezo kuje dok je vruće, odmah nakon sjednice kolegija uzeo sam iz aparata za fotokopiranje onaj veći papir i nacrtao špigl, to jest plan budućeg biltena na šesnaest stranica. Lako smo se i brzo dogovorili o suradnicima i temama za prvi broj, a spontano je u igri riječima nastao i naziv COOLTURA.
Svjesni da će ideja o mjesečniku zaživjeti samo ako se razmjerno brzo i realizira, zadali smo si rok od mjesec dana. Drugim riječima, prvi broj COOLTURE trebao je izači iz tiska početkom ožujka 1998. godine – s najavama svih kulturnih događaja u ožujku, te s osvrtima na zbivanja iz veljače.
Zahvaljujuči dobrim i pouzdanim suradnicima, tako je i bilo. Odmah smo stavili naglasak na suvremenu tipografiju, fotografiju i grafički dizajn te stvorili mjesečnik koji se, uz manje izmjene, dobro drži sada, evo, već trinaest i pol godina.
Kao jedan od prvoboraca, nadam se i vjerujem da äe COOLTURA joü dugo biti pouzdan vodić kroz kulturna zbivanja u Čakovcu i široj okolici.
Ljubomir Borović

Poštovana publiko, dragi suradnici,
Pred vama je 150. broj Coolture, mjesečnika za kulturna zbivanja. Prvi broj, izašao je u ožujku1998. godine. Sretna je slučajnost što se mali jubilej Coolture poklopio s velikim jubilejom Centra za
kulturu, pa je svečano izdanje na neki način poklon svima koji se zajedno s nama vesele i podržavaju nas.
Prvotno zamiüljena kao mjesečni informator o programima i zbivanjima u Centru za kulturu, Cooltura je tijekom izlaženja postala nešto više – svojevrstan vodić kroz kulturna događanja u gradu i pokazatelj našeg kulturnog života.
Zbog recesije, već treću godinu zaredom, Cooltura izlazi sadržajno u nešto skromnijem obimu, ali je zadržala svoju glavnu namjenu – najavu programa i događanja u Centru za kulturu Čakovec.
Ovom prigodom zahvaljujem naüim suradnicima – brižnom i snalažljivom Borisu (Lisjaku), marljivom i savjesnom Darku (Noviniću) iz Studija Dvije lije, te za nas uvijek spremnoj ekipi tiskare
Letis. Hvala i našoj lektorici Sonji (Tošić-Grlač), koja nas sigurno čita s najviše pažnje. Najveća hvala pak vama poštovana publiko, jer da nema vas, naš mjesečnik ne bi niti postojao.
Na kraju vas pozivam da posjetite naše NOVE web stranice na adresi www.czk-cakovec.hr na kojima ćete brzo i jednostavno saznati sve novosti vezane uz naš program, a moći ćete prolistati i pročitati Coolturu prije nego ona bude dostupna u tiskanom obliku.
Vesna Makovec, odgovorna urednica

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika