vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Sreća je smisao i svrha života, jedini cilj čovjekova postojanja."
- Aristotel
Foto Dragec
          |    17. rujna 2021.    
AdriaGUIDE Međimurje
Bibliotheca Zriniana , 8.5.2008
Bibliotheca Zriniana

Knjižnicu Zrinianu utemeljio je pjesnik, vojskovođa i državnik Nikola VII. Zrinski. Ova knjižnica jedna je od najstarijih i najvrednijih obiteljskih knjižnica u Hrvatskoj i od velikog je značaja za Čakovec i Međimurje.
Početkom 1892. godine, Hrvatska zemaljska vlada otkupila je Knjižnicu obitelji zrinskih i pohranila ju u zgradu Kraljevske sveučilišne knjižnice, današnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice.
Knjižnica obitelji Zrinskih otkupljena je od bečkog antikvara S. Kendea koji ju je pronašao u dvorcu velikaške obitelji Daun, nedaleko grada Bitova u Moravskoj. O toj je knjižnici pisao i nizozemski učenjak Jacob Tollius, diveći se bogatstvu, obrazovanosti i načitanosti obitelji zrinski kao i njihovoj bogatoj knjižnici. Zahvaljujući stručnom katalogu iz 1662. god., koji je sačinio Nikola Zrinski, imamo informaciju da je knjižnica posjedovala oko 500 knjiga, a neobuhvaćena popisom bila su još oko 100 svezaka. U to vrijeme knjiga jue bila rijedak dragulj, te možemo reći, da je knjižnica obitelji Zrinski predstavljala pravo bogatstvo za naš kraj i Hrvatsku.
Povodom 500. obljetnice rođenja Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog 2008. godina proglašena je godinom Zrinskih u Međimurskoj Županiji.
Izložbu Bibliotheca Zriniana možete pogledati od 30. travnja do 30. svibnja u prostorijama Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec, a nekoliko fotografija sa izložbe u našoj fotogaleriji.

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika