vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Želja za pobjedom bezvrijedna je ako nemate volje pripremiti se."
- Louis Pasteur
Foto Dragec
          |    17. rujna 2021.    
Na današnji dan , 6.6.2008
Na današnji dan

6. lipnja 1621. u Vrbovcu je  rođen Petar Zrinski, hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik.
Zapamčen je po uspješnom ratovanju  protiv Turaka, a s bratom Nikolom pristupio je protuhabsburškoj uroti hrvatskih i mađarskih feudalaca.
Petar Zrinski i njegov šurjak hrvatski knez Fran Krsto Frankopan, izigrani i prokazani od onih na čiji su računali savez protiv dvora, odlaze u Beč da bi se opravdali caru, očekujući carevo razumijevanje za hrvatsko nezadovoljstvo.
Trenutno su bili zatočeni u Bečkom Novom Mjestu, kasnije i osuđeni na smrt, te  30. travnja 1671. pogubljeni. Ubojstvo vođa zrinskofrankopanske urote jedan je od najtragičnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda, koji je već stoljećima simbol hrvatskih težnji za nacionalnom neovisnošću.

6. lipnja 1995. osnovan je orkestar Big Band, kao težnja domaćih glazbenika da upotpune kulturnu ponudu grada. U vrlo kratkom vremenu orkestar je postigao zavidnu kvalitetu te se svrstao među vodeće orkestre u regiji dokazavši to nastupima na relevantnim festivalima u domovini i inozemstvu (Lent-Maribor, Expo-Virovitica, Proljetni jazz fair-Zagreb, Tradicionalni jazz-Varaždin...). Surađuje sa poznatim domaćim i ino glazbenicima: Boško Petrović, Saša Nestorović, Vlatko Stefanovski, Primož Grašić, Ratko Divjak, Zdenka Kovačićek, Jimmy Stanić, Jasna Bilušić...
Iz redova Big banda ponikli su sada već afirmirani jazz glazbenici; Robert Jambrušić-Đebo, Robert Polgar, a nekolicina glazbenika upisuje i jazz studij. Orkestar se satoji od profesionalnih glazbenika do studenata, ekonomista, pravnika, inženjera, đaka...
Big band je snimio 3 CD-a, a HTV je snimio nekoliko emisija o njima. Big band vodi poznati tenor saksofonist Antun Horvat (CZK)

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika