vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Ono što se smatra tvrdoglavošću kad je cilj loš, tumači se kao upornost kad je dobar."
- Sir Thomas Browne
Foto Dragec
          |    17. rujna 2021.    
AdriaGUIDE Međimurje
Na današnji dan
Na današnji dan

29. lipnja 1964. U prostorijama tadašnje Pedagoške akademije u Čakovcu održana je osnivačka skupština ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Pripremni sastanak za osnivanje održan je još u travnju 1962. godine. Sazvali su ga profesori Joža Skok i Zvonimir Bartolić, a osnivačka skupština odgađana je zbog stalnog odlaganja dolaska predsjednika Matice hrvatske iz Zagreba. Na osnivačkom skupu čakovečkog ogranka Matice hrvatske, uz ostale bili su potpredsjednik Matice hrvatske prof. dr. Miroslav Brant i njezin tajnik Nikola Pavić, pjesnik i nekadašnji ravnatelj Učiteljske škole u Čakovcu.
Osnivači i članovi ogranka u Čakovcu bili su najistaknutiji javni, društveni i kulturni djelatnici Međimurja. Izabran je deveteročlani odbor. Za predsjednika Matice hrvatske Čakovca izabran je prof. Joža Skok, a za tajnika prof. Zvonimir Bartolić.
Ogranak je djelovao do siječnja 1971. godine, kada mu je zabranjen rad. Obnoviteljska skupština čakovečke Matice održana je 3. veljače 1990., a za predsjednika je izabran Zvonimir Bartolić. Bio je to, zapravo, četvrti početak rada te najstarije hrvatske kulturne institucije. Prvi se put ogranak Matice hrvatske u Čakovcu organizirao 1920. godine, potom 1936, zatim 1964, te 1990. godine.
(međimurska-županija)

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika