vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"Najbolji su dio čovjekova života njegova mala, bezimena nazapamćena djela dobrote i ljubavi."
- William Wordsworth
Foto Dragec
          |    17. rujna 2021.    
Iz prošlosti Čakovca
Iz prošlosti Čakovca

8. 10. 1420. Herman Celjski Pavlinskom samostanu u Sv. Jeleni daje u posjed Šenkovec (s kmetovima i službama koje je uobičajeno da kmetovi obavljaju. Pored toga, dao im je pravo gornice i crkvene desetine. Poklon je bio za vječna vremena,  uz obvezu Pavlina da svakog tjedna služe tri svete mise za spas duše)

1. 10.  1626.   u obiteljskoj grobnici u kompleksu Pavlinskog samostana u Svetoj Jeleni pokopan je hrvatski ban grof Juraj V. Zrinski. Umro je u 27. godini života u vojnome taboru kod Požuna, tijekom tridesetogodišnjeg rata.

6.10.1890.  u rad je pušten čakovečki željeznički kolodvor, sa novom kolodvorskom zgradom,  skladištima i kotlovnicom. , Sedam pari kolosjeka bilo je postavljeno, a  Čakovec time postaje važno  trgovačko i prometno središte sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

1. 10. 1893. Paromlin Ljudevita Molnara je započeo s proizvodnjom električne energije te Čakovec dobiva javnu električnu rasvjetu među prvima u Hrvatskoj. Struja je dovedena do 131 svjetiljke na ulicama i u 105 kuća.

2.10.1969. započinje s  radom kulturno-zabavna tribina Čakovca ''Čakovec četvrtkom'',   popularni ČČ. Tribina je započela izvedbom kajkavske komedije  ''Hipohondrijakuš'', u izvedbi  varaždinskog HNKa, a  inicijativu  i organizaciju za pokretanje tribine  dao je Vinko Lisjak, poznati glumac  i kulturni djelatnik.

2. 10. 1971. u promet puštena čakovečka trafostanica Trokut

10.10.1999. službeno je započela s radom župa Svetog Antuna Padovanskog na jugu Čakovca.

ARHIVA
REKLAME
ZADNJE DODANE VIJESTI
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika