vaša početna stranica
interaktivna karta grada Čakovca
AFORIZMI
"S budućnošću se suočavama s pomoću svoje prošlosti."
- Pearl Buck
Foto Dragec
          |    23. listopada 2020.    
AdriaGUIDE Međimurje
LIJEPA RIJEČ ZLATA VRIJEDI - KOLUMNA , 2001
LIJEPA RIJEČ ZLATA VRIJEDI - KOLUMNA

Postoji jedna ukorijenjena fraza, toliko općeprihvaćena da se o njoj rijetko kada razmišlja, ona stoji sama za sebe, kao stijena. Mislim na malog čovjeka, toliko idealizirani pojam, koji ima strašnu moć čovjeku zatvoriti usta. Mali čovjek nije ništa kriv, a uvijek ga lupaju po glavi. Ako i napravi nešto loše, to je samo zato jer je bio zaveden. Od velikih i pokvarenih (vođa).
Mislim da bi se i meni ruka osušila kada bih analizirao malo pobliže tog malog čovjeka. Bolje mi se prebaciti na jednu drugu tabu temu, ali obećavam, ništa manje zanimljivu. Najavljujem priču o trgovini po domaće:
Jedna poznata prodavaonica u centru. Vjerojatno najneljubaznije prodavačice u cijeloj Europi. Ne računajući pritom Albaniju, gdje su trgovkinje žene s kalašnjikom i trodnevnom bradom. Uredno sam kupio, na brzinu i platio, no njihovi su me pogledi prokleli za sva vremena.
Scena druga, prodavaonica druga. Prodavačica ljubazna, možda čak i previše. Na moj upit imaju li fotokopirni papir u boji, nasmijala se kao da tražim slona u celofanu. Pa to ne držimo već najmanje dvije godine!
Čestitam! To je doista stvar za pohvalu. Postigli ste rekord. Manje proizvoda - manje kupaca. Manje kupaca - manje nezadovoljnih. Manje nezadovoljnih - bolja reklama. Bolja reklama donosi bolji glas, a dobar glas se daleko čuje.
OK, i prodavači su mali ljudi. Ja ih s te strane razumijem - ogorčeni su prijevarama oko raznih pretvorbi. S pravom se ljute što još često nose novac na posao, uz isplatu dionica koje se vrlo lako pretvore u bezvrijedan papir.
Samo, griješe kada se ponašaju kao da smo im mi kupci, krivi za sve. Od toga im neće biti lakše, jer ako rastjeraju i ovo malo kupaca što još imaju, neće dobivati ni ovo malo koliko još dobivaju.
I zato molim za razumijevanje. Ako nas već veliki vukovi deru, nema razloga da se i mi ovce (to se ljepše kaže: mali ljudi) glođemo između sebe. Zar ne?
Uvodnik

BIOGRAFIJA KOLUMNISTE
Uvodnik
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
OSTALI ČLANCI AUTORA
KOLUMNE
MOJ POSAO
JADRAN 2012
REKLAME
PRETRAŽIVAČ