vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Sretan je čovjek koji je u stanju izdržati i najveću sreću i najveću nesreću. Onaj koji je takve promjene izdržao staloženo, nesreći je oduzeo svaku moć."
- Seneka
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    23. listopada 2017    
I u Bečkom Novom Mjestu obilježen 6. Spomendan na Zrinske i Frankopane I u Bečkom Novom Mjestu obilježen 6. Spomendan na Zrinske i Frankopane

I ove se godine u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i 6. Spomendana na Zrinske i Frankopane, delegacija Međimurske županije zajedno s predstavnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, članovima Zrinske garde i Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec i Karlovac, Ogrankom Matice hrvatske Čakovec, Gradiščanskim Hrvatima iz Mađarske i Austrije te brojnim hodočasnicima uputila u Bečko Novom Mjesto kako bi pohodili posljednje počivalište hrvatskih velikana Zrinskih i Frankopana. U tom su gradiću nakon istrage i sramotnog sudskog postupka Bečkog dvora, proglašeni izdajnicima te su 30. travnja 1671. godine pogubljen. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju i kod Spomen ploče komemorativnim se govorom, biranim riječima i molitvom odala počast i pijetet velikim vojskovođama.

Kako je pritom naglašeno, Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan izraz su povijesne istine i neprolaznog sjećanja na velikane naše povijesti koji su utrli put stvaranju samostalne i europske Hrvatske. Za hrvatski narod njihova je žrtva postala simbol otpora i izvor snage našim braniteljima koji su u Domovinskom ratu svojoj zemlji i narodu donijeli slobodu te samostalnost. To nas obavezuje da osim spomena na njihove živote i postignuća, u zajedništvu i suradnji izgrađujemo svoju domovinu u društvenom, kulturnom i gospodarskom smislu, složili su se predstavnici Međimurske županije na čelu sa zamjenikom župana Zoranom Vidovićem.Prošlost se ne smije zaboraviti, no unatoč burnim vremenima koji su nas zasigurno okarakterizirala i dio su našeg identiteta, moramo ići naprijed te graditi bolju budućnost. Danas živimo san koji su nekada sanjali Zrinski i Frankopani, oni koji su dali ono najvrednije što su imali za svoju domovinu, svoje živote, te postali uzor mnogima koji su slijedili njihovu žrtvu“, istaknuto je prilikom služenja misnog slavlja u katedrali fra Stanko Bjelobrajdić, duhovnik Zrinske garde Čakovec, dok je zbor župe svetog Antuna Padovanskog svojim nastupom oplemenio crkveno slavlje.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika