vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Ono što zadržiš za sebe, gubiš, ono što daš, ostaje ti zauvijek."
- Axel Munthe
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    3. listopada 2022.    
Udruga slijepih Međimurske županije organizira za svoje članove tečaj vrtlarstva Udruga slijepih Međimurske županije organizira za svoje članove tečaj vrtlarstva

Slijepe osobe su jako ograničene s izborom aktivnosti, stoga Udruga slijepih Međimurske županije kroz program „Rekrea(k)tiva“ provodi za njih prilagođene aktivnosti, na kojima one mogu ravnopravno sudjelovati, kao i osobe bez invaliditeta.

Između ostaloga, jedna od radno-okupacijskih aktivnosti, koje se provode u svrhu stjecanja, razvoja i očuvanja radnih navika i vještina, je i aktivnost „tečaj vrtlarstva“, a koji obuhvaća teoretski i praktični dio. Sudionike se na predavanjima upoznaje s osnovama uzgoja biljaka kroz izlaganje, razgovor i demonstraciju. Stručni volonteri im pružaju savjetodavne usluge s temama: priprema, uređivanje i plijevljenje gredica, sadnja, presađivanje, zalijevanje, ubiranje plodova, prerada, razmjena iskustava… Nakon provedene edukacije, provode se praktične radionice gdje sudionici naučeno primjenjuju na vrtu. Koriste parcele Gradskih vrtova koje je Grad Čakovec dao Udruzi na korištenje.
Kroz aktivnost vrtlarstva sudionici kvalitetnije provode svoje slobodno vrijeme, više se druže te se uključuju u svakodnevni život i u zajednicu. S obzirom da im se povećavaju sposobnosti, veća im je i samostalnost, samopouzdanje i  stvaraju pozitivniju sliku o sebi.  Također, ova aktivnost pozitivno utječe na zdravlje slijepih osoba s obzirom da sudionici borave na svježem zraku i kreću se, ima rehabilitacijski aspekt, djeluje opuštajuće i smirujuće. To je osobito važno za slijepe osobe jer se one premalo kreću u svakodnevnom životu i ne izlaze često same iz kuća zbog prepreka na ulicama, a trebaju im adekvatni tipovi aktivnosti. Tako se doprinosi povećanju njihove mobilnosti i sposobnosti orijentacije u prostoru. Sudjelovanje na vrtlarskim radovima ima pozitivan utjecaj na razvoj motoričkih vještina i taktilne percepcije slijepih osoba te se također promiče zdravija i pravilnija prehrana.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje financira program „Rekrea(k)tiva“.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika