vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Pokušavamo li prisiliti druge da žive u našem svijetu jer vjerujemo da je to pravi svijet, osuđeni smo na razočaranje."
- Dr. William Glasser
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    27. rujna 2022.    
Obilježeno 130 godina rođenja akademika dr. Vinka Žganca Obilježeno 130 godina rođenja akademika dr. Vinka Žganca

Na današnji dan (22. siječnja), prije 130 godina rođen je akademik dr. Vinko Žganec, etnomuzikolog, skladatelj i profesor glazbe. Tim su povodom u Žgančevom rodnom Vratišincu, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vratišinec Mihael Grbavec sa zamjenicom Štefanijom Jambrošić te ravnatelj Osnovne škole dr. Vinko Žganec Vratišinec Željko Maček, zajedno s najbližim članovima obitelji Vinka Žganca, nećakinjom Marijom Zadravec i njenom obitelji, zapalili svijeće na njegovu grobu i odali počast jednom od ključnih preporoditelja čiji je rad zadužio Međimurje.


Vinko Žganec odigrao je jednu od najvažnijih uloga u dokazivanju hrvatskoga etniciteta u Međimurju, a njegova knjiga, “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja” iz 1916. godine odigrala je ključnu ulogu na mirovnoj konferenciji u Versaillesu te je bila jedan od glavnih dokaza pripadnosti Međimurja Hrvatskoj.


Povodom obljetnice, načelnik Zdravko Mlinarić naglasio je važnost Vinka Žganca za Vratišinec i mještane. „Dr. Vinko Žganec zadužio nas je da njegujemo i prenosimo međimursku riječ, čuvamo tradiciju, kulturu, identitet i jezik. Brojne naše udruge s ponosom nose ime ovog akademika i etnomuzikologa. U spomen i sjećanje, u rodnome Žgančevu mjestu Vratišincu njegovo ime danas nose ulica, škola, kulturno-umjetničko društvo i Dom kulture, a njemu u čast nazvana je i Međimurska zaklada za obrazovanje kroz koju stipendiramo naše učenike i studente.“, kazao je župan Matija Posavec.


Povodom obljetnice rođenja Vinka Žganca, Osnovna škola u Vratišincu, koja nosi ime ovog znamenitog Međimurca, pripremila je prigodan program kojim su se prisjetili njegovog lika, djela i uloge koju je imao u Međimurju, Hrvatskoj te važnosti očuvanja i njegovanja tradicije, identiteta i baštine. Školski zbor izveo je „Pjesmu o Vinku Žgancu“ koju je napisala bivša učenica škole Petra Zadravec, a stihove je uglazbio učitelj glazbene kulture Stjepan Horvat. Učitelj povijesti Tomislav Sušec  uvodno je podsjetio na povijesne činjenice vezane uz Žgančev život . Učenica 5. razreda Marija Paula Radiković i učenici 8. razreda Ana Pintarić i Samuel Šarić pjesmom i recitacijama prezentirali su zanimljiv Žgančev život.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika