vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Govor je zrcalo duše; kako čovjek govori takav i jest."
- Pubilije Sirus
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    8. kolovoza 2022.    
Priopćenje Stožera civilne zaštite Međimurske županije, srijeda, 18.03.2020. od 11 sati Priopćenje Stožera civilne zaštite Međimurske županije, srijeda, 18.03.2020. od 11 sati

18. ožujka 2020. – Na području Međimurske županije do danas nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusom COVID 19 te nema novih rješenja o samoizolaciji.  U Republici Hrvatskoj je s 18. ožujkom 2020. zabilježeno 12 novih osoba zaraženih koronavirusom čime se ukupni broj penje na 81, među kojima je i 8 liječnika dok je izliječeno ukupno pet osoba.

U Međimurju se na svim razinama svakodnevno donose odluke i preventivne mjere za suzbijanje širenja koronavirusa. Unatoč činjenici kako je trenutno epidemiološka situacija dobra i pod kontrolom, i dalje je na snazi niz mjera.

Od ponoći su zatvoreni malogranični prijelazi s Republikom Slovenijom i to na području mjesta Banfi, Preseka i Sveti Martin na Muri. Za sve nužne prijelaze preko graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom, građani se upućuju na granične prijelaze u Murskom Središću i Trnovcu. Mađarska je jučer zatvorila granični prijelaz za sve putnike koji nisu mađarski državljani.  

Službe Međimurske županije ubrzano rade na popisu naših sugrađana starijih od 65 godina koji žive sami ili u kućanstvu s jednom ili više osoba, također starijim od 65 godina. Svim tim ljudima  bit će pružena odgovarajuća pomoć i nisu i neće biti zapostavljeni. Sustav pomoći starijima pokrenuo je Centar za pomoć u kući Međimurske županije putem gerontodomaćica i trenutno je 160 korisnika sustava. Pomoć starijima i nemoćnima pruža i Crveni križ, a od sutra se uključuje i Ministarstvo demografije, socijalne politike i mladih.

Zavod za javno zdravstvo povećao je broj telefonskih linija i uveo je i nove brojeve telefona o kojima, kao i o dežurnim telefonima, javnost obaviještena putem medija i službenih web stranica institucija Međimurske županije.

Od danas u 7 sati ujutro moguće je zvati i broj telefona 113 gdje će educirani volonteri odgovarati na sva pitanja građana.

Telefoni Crvenog križa su također otvoreni. Telefon za psihosocijalnu pomoć je 099/4846 196. Također je otvoren i broj za doniranje lijekova i drugih potrepština 040/395-248 te kao i do sada jedinstveni broj za hitne slučajeve 112.

Policijska uprava Međimurska i Crveni križ, zbog sprječavanja potencijalnih zlouporabe novonastale situacije, apeliraju na sve građane da djelatnici Crvenog križa ne prikupljaju novac. Ukoliko djelatnik Crvenog križa dođe nekome na kućni prag on mora pokazati iskaznicu i na sebi imati oznake Crvenog križa. Podsjećamo, djelatnici Crvenog križa NEĆE prikupljati novac po kućanstvima, a svakom korisniku usluga kojega posjete će ostaviti i kontrolni broj.    Režim dobrovoljnog darivanja krvi neće biti  zaustavljen, već samo ograničen na Čakovec i Prelog.

Otvorena je web stranica Vlade RH www.korona.hr na kojoj građani mogu dobiti odgovore na pitanja koja vezana uz aktualnu situaciju iz područja zdravstva, radnih odnosa, režima putovanja itd.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije naručio je 2.000 maski te dezinficijense za potrebe zdravstvenih i dežurnih institucija i ustanova. Naručuje se još i trebalo bi biti dovoljno za sve koji će i u sljedećim danima obavljati javne usluge za građane Međimurske županije.

Od četvrtka, 18.ožujka 2020. su aktivirati i stavljeni u punu funkciju svi Stožeri civilne zaštite na gradskim i općinskim razinama s ciljem promptnog provođenja odluka, uputa i preporuka nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih pojavom virusa COVID – 19, s ciljem sprječavanja širenja zaraze, matični uredi u Dekanovcu, Kotoribi, Maloj Subotici, Nedelišću i Štrigovi do daljnjega neće raditi. Poslovi matičarstva redovito će se obavljati u matičnim uredima u Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu  u redovnom radnom vremenu od ponedjeljka do četvrtka od 7:30 do 16:00 sati, a petkom od 7:30 do 13:30 sati.

Rad sa strankama odvija se sukladno uputama o radu sa strankama u upravnim odjelima Međimurske županije koje će se objaviti na internetskim stranicama Međimurske županije.

Upućuje se apel prijevoznicima da ukoliko imaju pet ili više zaposlenih osiguraju prostor za jednodnevnu izolaciju vozača. Na području svake županije uspostavljena je karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu.

Od srijede 18. ožujka 2020. za sve je učenike započela on-line nastava putem virtualnih učionica. Zahvaljujemo učenicima i njihovim roditeljima koji su vrlo ozbiljno shvatili preporuku da ne vode djecu u školu, iako je ta mogućnost bila dostupna jer je od ponedjeljka u svim osnovnim i srednjim školama bilo tek nekoliko učenika.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije zahvaljuje poduzeću Agromeđimurje na donaciji 1000 litara soka od jabuke koji će biti podijeljen potrebitima.

Na kraju, apeliramo na sve stanovnike Međimurske županije da poštuju upute nacionalnih i lokalnih Stožera civilne zaštite, upute nadležnih državnih tijela i u ovoj izuzetno zahtjevnoj situaciji pokažu odgovornost, disciplinu i solidarnost. Pozivamo sve da ukoliko primijete da postoji potreba pomoći starijim, nemoćnim ili samačkim domaćinstvima da nas kontaktiraju kako bi nadležne službe pravovremeno reagirale.

Pozivamo sve koji imaju rješenje o samoizolaciji da ga poštuju kako sebe i svoje sugrađane ne bi izlagali nepotrebnim rizicima, ali i drastičnim kaznama. Apeliramo na naše sugrađane da se suzdrže od putovanja i poštuju potencijalnu zabranu kretanja i odlaska na javna mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Osobito molimo naše starije sugrađane da ograniče svoje kretanje u zatvorenim prostorima ili među više ljudi. Međutim, to NE znači da se ne smije van iz kuća, već se preporuča kretanje u prirodi, šetnje, vožnja biciklom i svaka druga aktivnost koja će pomoći održavanju psihofizičkog zdravlja, i to pojedinačno ili sa članom kućanstva.S obzirom na trenutačno stanje sa korona virusom ( COVID 19 ) sve službe u Međimurskoj županiji koje mogu biti od pomoći građanstvu stavljaju se na raspolaganje i putem dežurnih telefona.

 1. Županijska bolnica Čakovec (centrala 0-24h): 040/ 375 – 444

 2. Trijažni šator Županijske bolnice Čakovec (6-22h): 099 - 529 – 8680
 3. (Napomena: Zvati samo u slučaju neodgodive potrebe hitne bolničke skrbi).

 4. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije:

 5. Epidemiolog u pripravnosti: 098 –558 – 811 (0-24h)  ili
           040/ 310 – 337 (7 – 15h)

 6. Stožer civilne zaštite Međimurske županije : 099 – 529 – 8777

 7. Dežurni telefon Doma zdravlja Čakovec – sve ambulante (7 – 22h) : 040/ 372 – 372

 8. Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec (0-24h) psihosocijalna pomoć: 040/ 395 – 248 

 9. Ljekarna Čakovec ( 0 -24h) : 099 - 5459 – 071

 10. Županijski centar 112 Čakovec : 112

 11. Policijska uprava Međimurska : 192

 12. Centar za pomoć u kući – Gerontodomaćice : 099 – 209 – 2613

 13. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje Područni ured Čakovec (8-16h): 040/372 - 996

 14. Međimurska županija (rad sa strankama) : 040/372 – 111 ili info@medjimurska-zupanija.hr

 

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika