vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Ono što se smatra tvrdoglavošću kad je cilj loš, tumači se kao upornost kad je dobar."
- Sir Thomas Browne
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    27. rujna 2022.    
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uveo mogućnost molekularne i serološke dijagnostike za koronavirus Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uveo mogućnost molekularne i serološke dijagnostike za koronavirus

9. svibnja 2020. – Iako je Međimurje već 55 dana bez novooboljelih osoba od koronavirusa i 29 dana „korona free“ regija, Međimurska županija ne staje s preventivom, brigom o zdravlju građana i razvojem kvalitetnog zdravstvenog sustava. Od sutra će Djelatnost kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije započeti s dijagnostikom SARS-CoV-2 virusa, odnosno s obavljanjem molekularne i serološke dijagnostike.

Time je ZZJZ Međimurske županije dosegao najvišu razinu dijagnostike te se uzorci testiranja više neće morati slati u druge laboratorije. „S velikim zadovoljstvom najavljujemo početak dijagnostike SARS-CoV-2 virusa u našem Zavodu. Rezultat je to kontinuiranog ulaganja, koordiniranosti institucija i podrške koju dobivamo od strane Međimurske županije.“, kazala je ravnateljica ZZJZ Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. koja je pojasnila dijagnostiku.

Riječ je o molekularnoj dijagnostici, tzv. RT-PCR kojim se detektira prisutnost virusa u uzroku. Metoda je automatizirana, vrijeme izvođenja testa je 45 minuta. Testiranje se, osim uz uputnicu liječnika, može obaviti i samoinicijativno te je tada trošak testiranja 1506 kuna, no za svako testiranje se potrebno najaviti.

Iz Zavoda upozoravaju da negativan nalaz ne isključuje infekciju s koronavirusom. COVID 19 infekcija se može detektirati i indirektno mjereći imunološki odgovor na SARS-CoV-2 virus. U laboratoriju Zavoda provodi se i serološka dijagnostika koja se bazira na kemijskom obilježavanju protutijela. Osjetljivost pretrage ovisi o trenutku vađenja krvi, ovisno o fazi bolesti. Molekularna i serološka metoda komplementarne su metode te se nadopunjavaju i dijagnozu bolesti čine pouzdanijom.

Uz molekularnu i serološku dijagnostiku, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije može se obaviti i imunokromatografski test kojim se utvrđuje  prisutnost IgM i IgG protutijela koja ukazuju na infekciju koronavirusom. Radi se o brzom i kvalitetnom testu koji se izvodi iz uzorka kapilarne krvi.

Međimurje je tijekom epidemije koronavirusom pokazalo svoju snagu te da se možemo suočiti s najizazovnijim situacijama.“, istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća ZZJZ Međimurske županije dr.sc. Predrag Kočila, dr. vet. med. Prvi pozitivan nalaz na koronavirus u Međimurju potvrđen je 23. ožujka 2020. godine, no u našoj županiji imali smo samo 8 oboljelih osoba te smo županija koja se iskazala najuspješnijom u borbi s koronavirusom. Nismo imali prodor virusa u zdravstveni i socijalni sustav što je potvrda dobre suradnje svih ustanova zdravstvene i socijalne skrbi na području Međimurske županije. No, nema mjesta popuštanju te je zdravstveni sustav i dalje na oprezu, spreman za potencijalni novi val što dokazuje unapređenje broja i kvalitete usluga u laboratorijima Zavoda.

Župan Međimurske županije Matija Posavec poručio je da ne ističe bez razloga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županija kao jedan od najboljih i najaktivnijih. „Dokazuju to brojkama i rezultatima, brojnim preventivnim akcijama koje provode i kojima nastoje educirati građane te promovirati zdravlje. Postavili su visok standard javnog zdravstva za sve građane što potvrđuje i uvođenje molekularne i serološke dijagnostike.“ Župan Posavec je naglasio kako je ovo velik uspjeh međimurskog zdravstvenog sustava, s čime se složila pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač koja je dodala kako je kontinuirana briga za zdravlje građana jedna od najvažnijih okosnica rada Međimurske županije.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika