vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Kakve su ti uobičajene misli, takva će ti biti i narav tvoje duše- jer misli duši daju boju."
- Marko Aurelije
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    7. prosinca 2021.    
Međimurje se voli popevkom - ispred Učiteljskog fakulteta u Čakovcu postavljena glazbena klupa posvećena međimurskoj popevki Međimurje se voli popevkom - ispred Učiteljskog fakulteta u Čakovcu postavljena glazbena klupa posvećena međimurskoj popevki

1. srpnja 2020. – Posvećena međimurskoj popevki uvrštenoj na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, ispred zgrade Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu postavljena je glazbena klupa „Popevka“.

Projekt je realiziran zahvaljujući suradnji Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Međimurske županije, a na inicijativu pročelnika doc. dr. sc. Gorana Lapata i prodekanice Odsjeka prof. dr. sc. Blaženke Filipan-Žignić.

Ovom glazbenom klupom željeli smo trajno obilježiti uvrštavanje međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kao obrazovna ustanova u kojoj se školuju budući učitelji i odgojitelji želimo trajno pridonijeti podizanju svijesti o važnosti glazbene tradicije, međimurske popevke kako za naše malo Međimurje tako i za čitavu Hrvatsku, ali i šire.“, kazala je prodekanica Filipan-Žignić.

Ideja za ovaj prekrasan projekt razvila se početkom godine, a nakon podrške dekana prof. dr.sc. Siniše Opića, predstavljena je profesoru Ivanu Pranjiću, predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu koji je prepoznao važnost projekta te se založio za njegovo financiranje u čemu je pomogla Međimurska županija.

Ljudi su ti koji promiču i stvaraju identitet, čuvaju i prenose povijest, a u Međimurju zaista možemo biti ponosni na naše brojne čuvare koji brinu o tome, udruge, društva i pojedince koji svakodnevno njeguju našu kulturu, jezik i glazbu. Unatoč svim izazovima koji su bili i jesu pred međimurskim narodom, uspjeli smo sačuvati ono najvažnije, našu povijest i identitet. Ovaj projekt je najbolji primjer kako se sa srcem i ljubavlju prema svome Međimurju čuva kulturna baština.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da je glazbena kluba trag koji ostaje na ponos ovoj i budućim generacijama.

Klupu je dizajnirao mladi umjetnik i predavač na Učiteljskom fakultetu Andrija Večenaj, a realizaciji su pridonijeli djelatnici Odsjeka kao i domari Dragutin Žvorc i Vladimir Blažeka te informatičar Igor Šalamun. Uz vanjsku klupu Popevku izrađenu od granita i metala na kojoj je pritiskom na tipku moguće poslušati 10 prekrasnih međimurskih popevki koje je odabrao prof. Branimir Magdalenić, kreirana je i web stranica https://klupapopevka.ufzg.hr/ na koju se dolazi skeniranjem QR koda na klupi ili unosom navedene adrese u web preglednik. Na stranici se također nalazi 10 audio zapisa s prekrasnim izvedbama međimurskih popevki koje predvodi ona Tete Lize, a koju slijede eminentni međimurski glazbenici, no trenutni popis popevki zasigurno će se još proširiti.

Na web stranici glazbene klube prof. emeritus Stjepan Hranjec podsjetio je na značaj međimurske popevke: „Najnoviju i najvažniju potvrdu umjetničkog dosega popevke potvrdio je UNESCO kad ju je 28. studenog 2018. uvrstio u Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. U pripremi je i engleski prijevod za antologiju međimurskih popijevki i njihovo tumačenje – što je prvi takav pothvat – s namjerom da bude prepoznata kao umjetnička vrijednost i izvan nacionalnih međa.“

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika