vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Veliki umjetnik nikada ne vidi stvari onakvima kakve jesu. Kad bi vidio takvima, više ne bi bio umjetnik."
- Oscar Wilde
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    25. listopada 2021.    
Mladi kuhari Srednje škole Prelog Amos Novak, Dario Rodeš i Lovro Stančin brončani na najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu Mladi kuhari Srednje škole Prelog Amos Novak, Dario Rodeš i Lovro Stančin brončani na najvećem kulinarskom natjecanju na svijetu

2. srpnja 2020. – Mladi kuhari Amos Novak, Dario Rodeš i Lovro Stančin, sada već bivši učenici Srednje škole Prelog, početkom godine sudjelovali su na najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu – Kulinarskoj olimpijadi, na kojoj su osvojili sjajne brončane medalje.

Ovogodišnja Kulinarska olimpijada po prvi je puta održana u Stuttgartu, u razdoblju od 14. do 19. veljače u sklopu sajma Intergastra te je ujedno najveća i najuspješnija Olimpijada od svog prvog izdanja davne 1900. godine. Na Olimpijadi je sudjelovalo preko 2500 kuhara i slastičara iz preko 70-ak zemalja svijeta, a njihov je rad uživo pratilo preko 100 000 posjetitelja koji su uz kulinarska natjecanja imali priliku posjetiti i vezani gastro sajam.

Veliki uspjeh koji su hrvatski kuhari ostvarili dokaz je stručnosti i kvalitete, ali i velika promocija Hrvatske u svijetu. Amos Novak i Dario Rodeš, zajedno s ostatkom Regionalnog tima Varaždinske županije, kulinarska znanja i vještine predstavili su u postavi hladnog stola koji se sastojao od finger food-a, hladne plate, 3 predjela, svečanog menija u 5 sljedova, 4 različita deserta i petit four-a te su za isti osvojili brončanu medalju. 

Nakon uspješnog školovanja u Srednjoj školi Prelog, Amos i Dario svoj su kulinarski put i ljubav prema kuhanju nastavili u Hotelu Turist u Varaždinu, a uskoro će im se pridružiti i Lovro Stančin, koji je nedavno maturirao. Lovro je na Kulinarskoj olimpijadi nastupio u individualnoj kulinarskoj kategoriji te je također osvojio odličnu brončanu medalju.

Čestitke na ostvarenom uspjehu uputio im je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zajedno s pročelnicom UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženkom Novak upriličio prijem za mlade kuhare, ravnatelja Srednje škole Prelog Tomislava Gregura i predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza Damira Crlenog.

Kulinarska olimpijada, baš kao i one sportske, iziskuje velika odricanja, duge i naporne pripreme, a svaki član ekspedicije dao je maksimum kako bi sebe i Hrvatsku predstavio u najboljem mogućem svijetlu. Nije bilo lako, ali je vrijedilo, kako je naglasio predsjednik HKS-a Damir Crleni, jer Hrvatski kuhari i slastičari su uz osvojenje medalje, kućama ponijeli i nova znanja i vještine i pregršt nezaboravnih uspomena. Povezali su se s ponajboljim svjetskim kuharima te će novostečena znanja primjenjivat će u svojim objektima, prenositi kolegama kroz razne radionice Hrvatske kulinarske akademije i tako podizati kvalitetu ugostiteljske ponude i objekta u Hrvatskoj.

Posebno ponosan na ostvarene rezultate je i ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur: „Oni su ponos naše škole, odličan primjer drugim učenicima i potvrda da u Srednjoj školi Prelog dobro radimo svoj posao.“

Zahvaljujući velikom trudu, entuzijazmu prema struci i uspjesima koje ostvaruju, Srednja škola Prelog postat će Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu, a u budućnosti će nastavnici i učenici imati na korištenje čitav kompleks praktikuma specijaliziranih za ugostiteljstvo, turizam, prehranu i ekonomiju uz kabinete za općeobrazovne predmete. „Zbog mladih ljudi poput Amosa, Daria i Lovre vrijedi svaka uložena kuna u obrazovanje, u izgradnju, obnovu i dogradnju škola i sportskih dvorana, razvoj centara znanja i kompetentnosti koje gradimo u Međimurju.“, istaknuo je župan Posavec.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika