vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Strah blijedi kad se suočimo s činjenicama."
- Frank Tyger
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    29. lipnja 2022.    
Misli na druge - cijepi se! - priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Misli na druge - cijepi se! - priopćenje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

11. siječnja 2021. – Suočeni smo s pandemijom koju je uzrokovao virus SARS-CoV-2. U Hrvatskoj  je epidemija proglašena 11. ožujka 2020. godine, a obilježila su je dva vala s velikim brojem inficiranih, oboljelih i umrlih osoba. U svijetu  bilježimo već blizu 2 milijuna umrlih od COVID 19 bolesti za koju ne postoji lijek. U borbi s tom bolešću do sada su nam na raspolaganju bile samo javnozdravstvene mjere kao što su nošenje maski, fizička distanca, higijena ruku te ograničeno okupljanje, a koje često i zbog nedosljednog pridržavanja nisu dovoljno učinkovite.

Uz veliko zalaganje znanstvene, farmaceutske  i stručne zajednice diljem svijeta, uspješno je priređeno cjepivo kao najdjelotvorniji način prevencije ove bolesti i njenog širenja. Cijepljenje je najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine koja je produljila ljudski vijek za najmanje 20 godina. Cijepljenje protiv  SARS-CoV-2 virusa započelo je u Hrvatskoj 27. prosinca 2020., kao i u svim ostalim zemljama Europske unije s cjepivom proizvođača Pfizer/BioNtech. Cijepljenje je besplatno i na dobrovoljnoj osnovi. Osigurana je dovoljna količina cjepiva za sve građane Republike Hrvatske.

Planirano je odvijanje cijepljenja u tri faze tako se prvo cijepe korisnici domova za starije i nemoćne osobe te zdravstveni radnici. Ta prva faza je u tijeku, a njezin završetak se planira polovinom veljače. U drugoj fazi se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici te osobe u pojedinim radnim kolektivima.

Svi vi koji pripadate tim skupinama svoj interes za cijepljenje  možete  javiti vašim liječnicima obiteljske medicine te se pribilježiti za cijepljenje. Svima zainteresiranima će biti omogućeno i javljanje u  pozivni centar koji s radom započinje  12. siječnja 2021. godine, na broj  telefona  040/372-350.  Prilikom prijave za cijepljenje  molimo vas da pripremite sljedeće podatke: ime i prezime; datum rođenja, OIB, MBO, broj telefona, e-mail adresa,  kućna adresa;  da li ste preboljeli COVID 19 i datum početka bolesti; da li ste alergični; da li bolujete od kroničnih bolesti te ime i prezime vašeg izabranog liječnika.

Nakon što se prijavite, o vremenu i mjestu odvijanja cijepljenja bit ćete pravovremeno informirani.

Sukladno principima nacionalne kampanje “Misli na druge - cijepi se!”, čiji cilj nije nagovaranje bilo kojeg građanina ili skupine na nekritičko donošenje odluke o cijepljenju, želimo vam ukazati na činjenicu da je cijepljenje jedini uspješni način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj virusa SARS-CoV-2 na naše živote. Osim osobne koristi cijepljenjem se također smanjuje mogućnost da cijepljena osoba postane izvor ili prijenosnik zaraze za druge osobe s kojima dolazi u kontakt i tako ugrozi život i zdravlje osjetljivijih  skupina našeg stanovništva.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika