vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Bolje se vratiti i izraditi mrežu nego se spustiti do rijeke i tek priželjkivati ribu."
- Kineska poslovica
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    27. rujna 2022.    
Program „Vodi, pohodi!“ udruge slijepih Međimurske županije Program „Vodi, pohodi!“ udruge slijepih Međimurske županije

19. travnja 2021. – Udruga slijepih Međimurske županije provodi već treći trogodišnji program za osiguravanje usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju, a koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Bogato iskustvo koje je videća pratiteljica stekla kroz svoj dugogodišnji rad na trogodišnjim programima, prvo na programu „Jedan za sve“, zatim na programu „Pokret!“ te na trenutnom „Vodi, pohodi!“, uspješno prenosi na nove djelatnike Udruge. U ovom slučaju na pružateljicu pomoći i podrške slijepim osobama koja je zaposlena na projektu „Uz tebe sam“ (UP.02.1.1.13.0174), financiranom iz Europskog socijalnog fonda. S obzirom da je pružateljicama pomoći i podrške slijepim osobama pratnja u društvenim aktivnostima jedna od usluga koje pružaju, smatramo da je važno kontinuirano usvajati pravilno vođenje i ophođenje sa slijepim osobama, naročito usvajati znanje od videće pratiteljice s dugogodišnjim iskustvom. Na taj način dodatno se osigurava održivost ove socijalne usluge.

Kroz program „Vodi, pohodi!“ slijepim osobama koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju, pruža se prijekopotrebna pomoć i podrška videćeg pratitelja. Osjećaj ravnopravnosti i samostalnosti koji se javlja pri obavljanju aktivnosti uz videćeg pratitelja, dovodi do poboljšanja slike o sebi. Razvija im se osjećaj ravnopravnosti s obzirom da su u mogućnosti obavljati svakodnevne poslove i obaveze kao što su ih radili i prije nastupanja sljepoće ili kako to rade njihovi bližnji, prijatelji i ostali članovi bliže zajednice. 

Videći pratitelj provodi aktivnosti kroz koje potiče korisnike na više druženja, sudjelovanje u aktivnostima u Udruzi i u zajednici. Na taj se način slijepe osobe osnažuju, kvalitetnije provode slobodno vrijeme, više se društveno angažiraju te su manje ovisne o članovima obitelji, a sve to utječe na porast njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

Sve pobrojano u konačnici doprinosi poboljšanju kvalitete života slijepih osoba.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika