vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Sloboda nije dar drugoga čovjeka, ona je dar od Boga ljudskoj duši."
- Vaclav Havel
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    27. rujna 2022.    
U Međimurskoj županiji kreće izgradnja Centra za osobe s tjelesnim invaliditetom - CENTAR DOSTI U Međimurskoj županiji kreće izgradnja Centra za osobe s tjelesnim invaliditetom - CENTAR DOSTI

10. kolovoza 2021.- Izgradnjom Centra DOSTI pružit će se prilika za kvalitetniji život osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima, ali i mogućnost razvoja njihovih potencijala kako bi bili vidljiviji i ravnopravniji, tom je prigodom danas potpisan ugovor za izgradnju objekta Centra DOSTI u Podturnu između nositelja projekta Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije sa partnerima Međimurskom županijom i Općinom Podturen i izvođačem radova tvrtkom Izgradnja d.o.o. Domašinec.  

 Osnovna namjera izgradnje Centra osiguranje je usluge dnevnog boravka za osobe s invaliditetom. Centar će biti izgrađen u Podturnu na površini od 880 m², a sadržavat  će  dvoranu  za vježbanje sa svim popratnim sadržajima, sobu za fizioterapeuta, dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju te  sobe za rad psihologa, logopeda i socijalnog radnika. U podrumu će se nalaziti vešeraj, spremište, kotlovnica te soba za odlaganje pomagala dok će se na katu nalaziti 3 sobe za odmor korisnika boravka, soba za grupni rad i prezentacijska soba. Zgrada će imati prilagođeni ulaz za osobe s invaliditetom te okoliš građevine koji će biti prilagođen za kretanje osoba u kolicima, a između katova ugradit će se lift kako bi se omogućilo kretanje osoba s invaliditetom.

Predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenka Radović istaknula je kako je Centar osmišljen za pružanje usluge poludnevnog i dnevnog boravka te je ujedno i najveći projekt koji provode udruge za tu vrstu korisnika na području sjeverozapadne Hrvatske. „Našu uslugu poludnevnog boravka pružamo od 2011. godine, uglavnom za osobe srednje odnosno starije životne dobi. Kako su potrebe za pružanjem usluge poludnevnog i dnevnog boravka povećavaju iz godine u godinu, prostor koji trenutno koristimo postao nam je premalen. U želji da u svojoj vlastitoj, poznatoj sredini osiguramo boravak osobama s invaliditetom, s namjerom da spriječimo institucionalizaciju osoba s invaliditetom krenuli smo s projektom Centar DOSTI.“ objasnila je predsjednica Društva.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.197.122,40 kuna, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a iznos bespovratnih sredstava je 14.346.088,59 kuna. Završetak izgradnje i opremanje Centra  očekuje se do ljeta 2023. godine što će uvelike omogućiti unapređenje kvalitete socijalnih usluga na području Međimurske županije.

Maja Ovčar Jambrošić, direktorica tvrtke IZGRADNJA d.o.o. rekla je kako imaju dovoljno iskustva i odgovarajuće kapacitete za provođenje radova kao i za praćenje same izgradnje. Ugovorena vrijednost radova iznosi 11.601.947,96 kuna, dok radovi kreću za 8 dana.

 Župan Matija Posavec rekao je kako Međimurska županija gradi društvo socijalne pravde te socijalnih pogodnosti za osobe s invaliditetom. „Međimurska županija ima više od 9000 osoba s invaliditetom, oni su ravnopravni članovi našeg društva i kroz svu moguću infrastrukturu, sufinanciranje njihovih programa i projekata moramo biti senzibilizirani kako bi im olakšali njihovu svakodnevicu.“

Osim Centra DOSTI, realizirat će se i regionalni Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu koji će kao takav biti prvi u Hrvatskoj, obiteljskom centru darovana je nekretninu u svrhu širenja i jačanja kvalitete njihove usluge, dok gerontodomaćice Centra za pomoć u kući svakodnevno pomažu starijim osobama. Međimurska županija dugi niz godina provodi programe socijalne politike kroz financiranje udruga, provođenjem raznih projekata kojima je cilj pomoći osobama s invaliditetom, također kroz svoj socijalni program u potpunosti financira osobne asistente učenicima, a od ove godine usluga će se proširiti i na djecu vrtićke dobi. „Izgradnjom Centra za osobe s invaliditetom šalje se snažna poruka, jer želimo graditi društvo socijalne pravde i socijalnih pogodnosti za osobe s invaliditetom.“ zaključio je župan Posavec.

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika