vaša početna stranica
Gradski bazeni Cakovec
AFORIZMI
"Želite li zadržati neokaljanu čast, ne smijete se srozati na prljave postupke. Učinite li to jednom, sljedeći put srozat ćete se mnogo lakše."
- Katherine Hepburn
interaktivna karta grada Čakovca
Foto Dragec
          |    27. rujna 2022.    
U šest međimurskih škola osnovnoškolce dočekale nove poučne table U šest međimurskih škola osnovnoškolce dočekale nove poučne table

05. rujna 2022. - S prvim danom nove školske 2022./2023. godine učenike u šest međimurskih osnovnih škola dočekale su u školskim dvorištima nove poučne table. Međimurska priroda inicirala je novi projekt suradnje i umrežavanja svih škola u obuhvatu područja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, s ciljem kvalitetnije edukacije djece i mladih. Nazvan je Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije. Usmjeren je na školsku populaciju s namjerom približavanja prirode i potrebu njezina očuvanja, učenicima na aktivan i prikladan način. Cilj projekta je umrežiti sve zainteresirane škole pri osmišljavanju i provođenju aktivnosti u zaštiti prirode.

U prvoj fazi provedbe projekta odabrano je šest međimurskih osnovnih škola koje su već i dosad u svojim aktivnostima stavile naglasak na ekologiju, zaštitu prirode i održivi razvoj. Škole začetnice ovog projekta su sljedeće osnovne škole: Tomaša Goričanca Mala Subotica, Mursko Središće, Domašinec, Hodošan, Donja Dubrava i Orehovica.

Table su sadržajno i vizualno oblikovane tako da poučavaju o značaju ekosustava za lokalnu zajednicu i njezino stanovništvo, a koji je zbog svoje bioraznolikosti priznat na međunarodnoj razini. Podsjetimo, rezervati biosfere proglašavaju se nad područjima koje su pojedine države već prethodno zaštitile u okviru svojih zakona. Tako je u Hrvatskoj rezervat biosfere proglašen nad područjem Regionalnog parka Mura-Drava i Parka prirode Kopački rit. UNESCO je na tom području prepoznao potencijal skladnog suživota čovjeka i prirode, te time dodatno osnažio lokalne napore u očuvanju ukupnih prirodnih vrijednosti.

Pet tabli je financirano iz projekta Riverside. Jednu je financirala Međimurska priroda. Projekt Riverside započeo je u rujnu 2020. godine. Uz Međimursku prirodu partneri na projektu su županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te mađarski partneri Nacionalni park Dunav-Drava te pokrajina Zala. Projekt se sufinancira iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., ukupna vrijednost mu je 954.250,40 €, od čega na partnera Međimursku prirodu otpada 119.995,00 €.

 

OSTALE VIJESTI
ZADNJE DODANE VIJESTI
REKLAME
PRETRAŽIVAČ
vaši komentari
BECIKLIN
Zadol Grupa d.o.o.
Bukal Elektronika